Huidaandoeningen
Acne vulgaris
Acne vulgaris, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is een ontsteking van de talgklierfollikels. Het wordt gekenmerkt door comedonen, papels, pustels en soms cysten. Bij de één zal dit meer aanwezig zijn dan bij de ander. Acne vulgaris kan schaamte en psychische problemen met zich mee brengen.
Hoe ontstaat acne vulgaris?
De belangrijkste factoren voor het ontstaan van acne vulgaris is een verhoogde talgproductie, afsluiting van de talgklierfollikel en de aanwezigheid van de propionibacterium acnes (ook wel de p-acne bacterie genoemd).
Tijdens de puberteit wordt de talgproductie onder invloed van hormonen gestimuleerd. Door de toename van talg, kan talg zich ophopen in de talgklieren en kan de uitvoergang verstopt raken. Hierdoor ontstaat er eerst een gesloten witte comedo (mee-eters) en later een open zwarte comedo (mee-eters). Door oplopende druk in de comedo rekt de talgkliergang en kan die uiteindelijk open scheuren, wat zorgt voor ontstekingen.
Waar komt acne vulgaris het meest voor?
– Gezicht
– Borst
– Rug
– Schouders
Hoe behandelen wij acne vulgaris?
Acne kan door een deskundige huidtherapeut goed behandeld worden. Wij bieden effectieve behandelingen om je van je acne af te helpen, maar we kunnen geen resultaat beloven. Acne is soms lastig te behandelen en gaat gekenmerkt met vele oorzaken. Wat we wel kunnen beloven is dat we alles op alles zullen zetten om jou zo goed mogelijk te helpen
Wij zullen de behandeling altijd eerst starten met een reiniging. Vervolgens zal er een dieptereiniging plaatsvinden, waarbij mee-eters, puistjes en andere onzuiverheden worden verwijderd. Dit voorkomt ontstekingen en helpt om de huid schoon te houden. Daaropvolgend wordt er een peeling aangebracht. Een peeling is een vloeistof die uit natuurlijke zuren (bijvoorbeeld salicylzuur, glycolzuur of azelaïnezuur) bestaat. Een peeling zorgt ervoor dat dode huidcellen van jouw huid worden verwijderd en dat talg wordt opgelost, waardoor acne bestreden wordt.
Voor een optimaal resultaat is het erg belangrijk dat thuis de juiste producten worden gebruikt, want behandeling + producten + advies = resultaat.
Wij zullen daarom altijd een passend advies geven.
Vergoeding
Acnebehandeling worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier.
Voor vs. na
Acne excorieé
Bij acne excorieé is er sprake van door de patiënt zelf aangebrachte huidbeschadiging door voortdurend krabben aan, peuteren aan en uitknijpen van kleine afwijkingen op de gave huid. De meeste patiënten zijn vrouwen tussen de 14-45 jaar en in ongeveer 40% van de gevallen gaat het om jonge meiden die milde acne hebben. Het komt met name voor in het gezicht en soms op de rug of decollete.
De kleinste pukkel móet worden open gemaakt of uitgedrukt met vingers, naalden of tandenstokers. De patiënt controleert regelmatig in de spiegel hoe de huid eruit ziet.
Dit is voor ons als huidtherapeut vaak een van de lastigste aandoeningen om te behandelen omdat de huid telkens wordt open gemaakt. Wij zien doorgaans dat de huid er geweldig uit ziet na behandeling, maar zodra de patiënt weer gaat krabben de huid er minder fraai uitziet.
Hoe behandelen wij acne excorieé?
Het belangrijkste bij een mooie en gezonde huid is een gezonde huidbarriëre. Wij kunnen jouw huid behandelen met peelings en product advies. Vooral niacinamide is een geweldig ingrediënt om huid barriëre te versterken. Afblijven is vaak lastig.
Tips die hierbij kunnen helpen:
– 2x per dag een goede skincare routine. Reinigen, serum en dag & nachtcrème. Eventueel ’s avonds 2x reinigen.
– GEEN vergrootspiegel in huis hebben
– Zie je een puist van 1 meter afstand? Dan mag je hem voorzichtig, met twee vingers en een schone tissue verwijderen.
– Afleiding zoeken
– Erachter zien te komen wanneer je eraan zit, eventueel mensen in je omgeving vragen je erop te attenderen.
Voor vs. na
Milia
Milia, ook wel gerstekorrels genoemd, zijn goedaardige subepidermaal gelegen cysten die gevuld zijn met keratine. Ze ontstaan uit niet-ontwikkelde talgklieren rond een haarfollikel. Primaire milia komen heel veel voor, vooral bij jonge mensen. Het wordt gekenmerkt door een speldenknopgrote geelwitte 1-3 millimeter grote papeltjes. Vaak zijn er meerdere aanwezig, maar ze kunnen soms ook alleen voorkomen. Secundaire milia ontstaan uit zweetkliergangen of haarfollikels na beschadiging van de huid, zoals door zonnebrand, brandwonden en bestralingstherapie.
Waar komt milia voor?
– Rond de ogen
– Wangen
Hoe behandelen wij milia?
Milia geven vaak geen klachten en zijn volledig onschuldig. Ze kunnen echter wel als cosmetisch storend worden ervaren.
De behandeling van milia bestaat uit het inprikken van de milia met een naaldje, waarna de milia vervolgens wordt uitgedrukt. Ze kunnen daarna overigens nog wel weer terugkomen.
Acnelittekens
Alle vormen van acne kunnen zorgen voor littekens. Hoe langer de acne bestaat en niet of onvoldoende behandeld wordt, hoe groter de kans is op littekens.
Hoe behandelen wij acnelittekens?
Bij HuidInstituut Borne behandelen wij acnelittekens met de SkinPen. De SkinPen is het eerste FDA goedgekeurde medische microneedling systeem ter wereld. Het is tevens als enige systeem FDA goedgekeurd voor het veilig en effectief behandelen van acnélittekens.
Tijdens de behandeling worden er door middel van kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, kleine microkanaaltjes in de huid gemaakt. Tijdens de behandeling wordt het natuurlijk herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor nieuw collageen (type 3) en elastine wordt aangemaakt. Dit is nodig om de aanmaak van nieuw, gezond weefsel te stimuleren. De huid wordt hierdoor steviger, voller, egaler, frisser en stralender. De SkinPen is effectief en zorgt daardoor voor een zichtbaarder resultaat.
Na de behandeling
Afhankelijk van het behandelde gebied en de intensiteit van de behandeling zal de huid er rood uitzien en warm/prikkelend aanvoelen. Dit gevoel zal na enkele uren afnemen. De behandeling heeft een korte herstelperiode. Na de behandeling ontvang je 2 nazorgproducten om het herstel te bevorderen. Dit is in de prijs inbegrepen. Voor een optimaal resultaat zijn 3 tot 6 behandelingen nodig met een interval van 4 weken.
Vergoeding
Acnelittekens worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier.
Voor vs. na
Algemene huidverbetering
De eerste tekenen van huidveroudering zijn vaak zichtbaar als fijne lijntjes. Deze ontstaan rondom de ogen, de mond, wangen en op het voorhoofd. De eerste fijne lijntjes ontstaan vooral door de mimiek van het gezicht, zoals het lachen en fronsen. Ze kunnen ook het gevolg zijn van een vochttekort in de huid of door het gebruik van de ‘verkeerde’ producten. Later kunnen de fijne lijntjes veranderen in rimpels. Rimpels ontstaan als gevolg van een afname van collageen en elastine, wat vanaf het 25e levensjaar al afneemt. Ook speelt blootstelling aan de zon hierbij een grote rol.
Bij HuidInstituut Borne geloven we heilig in het volgende principe:
behandeling + producten + advies = resultaat
Het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels is een natuurlijk verouderingsproces van de huid. Je kunt er niet aan ontkomen. Een veelvoorkomende klacht bij fijne lijntjes en rimpels is dat mensen er anders uitzien dan dat zij zich voelen. Een frons of rimpel kan er voor zorgen dat je hele gezichtsuitdrukking veranderd. Huidveroudering hou je dus niet tegen, maar je kunt het wel vertragen. Ook kun je de tekenen van huidveroudering die al zijn ontstaan verminderen. Dit kan worden gedaan door middel van peelingen zoals een TCA-peeling of microneedling.
Cherry Angioma
Cherry Angioma, ook wel bloedblaasje genoemd, is een klein rood bultje. Het ontstaat doordat er op één plek een ophoping van verwijde bloedvaatjes ontstaat. Waarom dit gebeurt is onbekend. Cherry angiomen ontstaan vaak vanaf het 25e levensjaar en kunnen in de loop van de tijd in aantal toenemen.
Waar komen cherry angiomen voor?
Cherry aniomen kunnen op het gehele lichaam voorkomen.
Hoe behandelen wij cherry angiomen?
Cherry angiomen geven vaak geen klachten en zijn volledig onschuldig. Ze kunnen echter wel als cosmetisch storend worden ervaren.
De behandeling van cherry angioom bestaat uit coagulatie middels de vaatlaser. Het groene licht van de laser wordt door de rode kleurstof in het bloedvaatje geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt komt er warmte vrij. Door deze warmte breekt het bloedvaatje af, wat vervolgens door ons natuurlijke afweersysteem wordt afgevoerd.
Hoe zien cherry angiomen eruit?
Couperose
Couperose is een veelvoorkomende onschuldige huidaandoening waarbij de haarvaatjes verwijd zijn. Het ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden, waarna ze verwijden. Een aantal factoren of prikkels kunnen couperose veroorzaken en/of uitlokken:
– Erfelijkheid: couperose komt vaker voor binnen families
– Overmatige zonblootstelling
– Huidtype: mensen met een lichte huidtype lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose
– Temperatuurschommelingen
– Alcoholgebruik
Waar komt couperose voor?
– Neus
– Wangen
Hoe behandelen wij couperose?
De behandeling van couperose bestaat uit coagulatie middels de vaatlaser. Het groene licht van de laser wordt door de rode kleurstof in het bloedvaatje geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt komt er warmte vrij. Door deze warmte breekt het bloedvaatje af, wat vervolgens door ons natuurlijke afweersysteem wordt afgevoerd.
Bij éen vaatje is éen behandeling vaak voldoende. Bij couperose zijn er wellicht meerdere behandelingen nodig, meestal 2 tot 4 behandelingen. Mogelijk zijn er jaarlijks onderhoudsbehandelingen nodig.
Vergoeding
Behandeling van couperose wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier.
Voor vs. na
Dermale neavus
Een dermale naevus is een goedaardige ophoping van pigmentcellen in de huid. Het is zichtbaar als een verheven (licht)bruine of huidkleurige plek. Ze ontstaan meestal op latere leeftijd en kunnen variëren in aantal, grootte en vorm. Ze komen voornamelijk voor op het gezicht: op de neus, naast de neus, de wangen en op de kin.
Hoe behandelen wij dermale naevi?
Wij behandelen dermale naevi door middel van de KTP-laser. Met een KTP-laser kunnen we heel precies, veilig en effectief behandelen.
Voor vs. na
Fibromen
Steelwratjes, ook wel fibromen genoemd, zijn goedaardige uitstulpingen van de huid. Ze ko-men bij ongeveer 25% van de mensen voor. Steelwratjes zijn huidkleurig of lichtbruin, 2 tot 5 millimeter groot, rond of ovaal en zitten met een klein steeltje aan de huid vast. Met de leeftijd kunnen steelwratjes toenemen. Steelwratjes verdwijnen niet vanzelf en kunnen als cosmetisch storend worden ervaren.
Waar komen steelwratjes voor?
– Oksels
– Hals
– Oogleden
– Onder de borsten
– In de liezen
Hoe behandelen wij steelwratjes?
Steelwratjes kunnen gemakkelijk behandeld worden. Bij grote steelwratjes knippen we het steeltje met een chirurgisch schaartje en een pincet door, waarna het plekje wordt dicht gebrand. Kleine steelwratjes worden weggebrand middels elektrocoagulatie.
Hoe zien steelwratjes eruit?
Hirsutisme
Hirsutisme is een overmatig androgeen-afhankelijke groei van terminale haren volgens een mannelijk beharingspatroon bij een vrouw of kind bedoeld. De groei wordt veroorzaakt door een verhoging van de concentratie van mannelijke geslachtshormonen in de bloedcirculatie, een verhoogde gevoeligheid van de haarfollikels voor androgenen of een toename testosteron. Hirsutisme wordt vaak als een cosmetisch probleem beschouwd, maar kan bij de patiënten tot ernstige psychosociale klachten leiden.
Bij hirsutisme zie je haren in het gezicht zoals op de kaaklijn, wangen, kin en bovenlip en op het lichaam op de borst, tepels, buik en rug. Hirsutisme wordt in veel gevallen ook wel veroorzaakt door het polycysteus ovariumsyndroom, waarbij er onder invloed van hormonen cysten op de eierstokken groeien. Bij PCOS kan men last hebben van onder andere acne, overbeharing en een onregelmatige menstruatie. De gynaecoloog stelt vast of er sprake is van PCOS.
Omdat overmatige haargroei kan zorgen voor schaamte is het daarom vaak een wens om dit permanent te verwijderen. In het gezicht en op het lichaam kunnen wij de haren behandelen met onze Lightsheer Diode laser. Lasertherapie is dé therapie voor overmatige haargroei. Omdat bij hirsutisme mannelijke hormonen een rol kunnen spelen bij het ontstaan van haargroei, kunnen er schommelingen in de hormoonhuishouding ervoor zorgen dat definitieve ontharing een langduriger proces is.
Hoe behandelen wij overmatige haargroei?
Bij laserontharing wordt het licht van de laser geabsorbeerd door het pigment in de haar en in de haarwortel. Op basis van hitte wordt het haarzakje en de voedingsbodem zodanig beschadigd dat het haar nauwelijks terug kan groeien. Gedurende de behandeling is er een warmteontwikkeling waarneembaar en voel je een licht brandende pijnsensatie. Er ontstaat kortdurend roodheid en lichte zwelling op de huid. Deze huidreacties zijn tijdelijk en worden beperkt door een koude laserkop. Haren groeien in een cyclus van 4 tot 8 weken. In deze tijd vallen de haren vanzelf uit en groeien ze weer terug. Binnen deze cyclus kunnen de haren in verschillende groeifasen verkeren. Alleen het haar dat zich in de groeifase bevindt, kan definitief worden onthaard. Omdat niet alle haren tegelijk in dezelfde groeifase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Er zijn gemiddeld 6-8 behandelingen nodig met een interval van gemiddeld 6 weken. Na de behandeling groeien er weinig tot geen haren meer. Na verloop van tijd is er een onderhoudsbeurt nodig. Het herstellend vermogen van de huid zorgt er namelijk voor dat na verloop van tijd enkele haarzakjes kunnen ontstaan. Dit kun je met gemiddeld 1 tot 2 behandelingen per jaar onder controle houden.
Vergoeding
Behandeling van haargroei in het gezicht wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier.
Voor vs. na
Hyperpigmentatie
Hyperpigmentatie betekent toename van pigment. In verreweg de meeste gevallen gaat het om melanine. Aangezien de huidskleur voor een groot deel bepaald wordt door de hoeveelheid melaninepigment, zal toename resulteren in een donkerder verkleuring van de huid. De toename van de hoeveelheid melaninepigment in de huid kan op diverse manieren tot stand komen maar de grootste reden is vaak een toename van de aantal actieve pigmentcellen in de bovenste huidlaag.
Er zijn een aantal verschillende huidafwijkingen die gepaard gaan met hyperpigmentatie:
– Ouderdomsvlekken, vooral veroorzaakt door de zon
– Melasma, vooral veroorzaakt door hormonale schommelingen (denk aan de pil of zwangerschap)
– Poikiloderma van Civatte > Poikiloderma is een goedaardige huidaandoening ten gevolge van een pigmentstoornis. Het bevindt zich met name in de hals. Poikiloderma van Civatte ziet eruit als rood-bruine, grillige vlekken met daarin bloedvaatjes en gebieden waar de huid erg dun is. De huid voelt hobbelig en het doet denken aan kippenvel. De huidaandoening ontstaat door een combinatie van factoren, namelijk zonblootstelling, hormonen en huidveroudering. Het komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Hiernaast wordt de aandoening vooral gezien bij de lichtere huidtypen.
– Post-inflammatoire hyperpigmentatie, een donker plekje na genezing van een wondje
– Sproetjes
Hoe behandelen wij hyperpigmentatie?
Pigmentvlekken zijn soms lastig te behandelen. Soms zitten ze erg diep in de huid en vaak komen ze terug nadat je in de zon bent geweest. Wij kunnen pigmentvlekken behandelen door middel van peelings, microneedling of laser. Afhankelijk van de locatie, dikte en grootte van de plek kiezen wij welke behandeling het beste is.
Vergoeding
Behandeling van pigmentvlekken in het gezicht wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier.
Voor vs. na
Keratosis pilaris
Keratosis pilaris is een veelvoorkomende onschuldige huidaandoening. Het wordt gekenmerkt door kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar haren uit de huid uitkomen. Doordat bacteriën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaat er op sommige plaatsen kleine ontstekingen, waardoor er kleine puskoppen kunnen ontstaan. De exacte oorzaak van keratosis pilaris is onbekend, maar er wordt aangenomen dat het wordt veroorzaakt door een verstoorde rijping van hoorncellen van de haarzakjes.
Waar komt keratosis pilaris voor?
– Bovenarmen
– Bovenbenen
– Billen
Hoe behandelen wij keratosis pilaris?
Keratosis pilaris geeft meestal geen klachten. Mocht je last hebben van de ruwe huid, kunnen wij een passende bodylotion van Dermascence adviseren.
Hoe ziet keratosis pilaris eruit?
Rosacea
Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die gekenmerkt wordt met roodheid en vaatjes. Bij een subtype van rosacea kunnen er ook puistjes en bultjes voorkomen. Rosacea komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar met een licht huidtype. De ontstaanswijze, ontwikkeling en verloop van rosacea is onbekend. Belangrijke factoren zijn afwijkingen in de kleine bloedvaten en een abnormale ontstekingsreactie. De doorbloeding in het gezicht is verhoogd en de vaatjes zijn groter, talrijker en liggen dichter aan het oppervlak.
Factoren die rosacea kunnen verergeren:
• Inspanning
• Klimaatomstandigheden (koude, warm-te, zon)
• Koorts
• Opvliegers
• Psychische stress en emoties
• Alcohol
• Pittig eten
• Chocolade
• Thee/koffie
• Tomaten
• Zuivelproducten
Waar komt rosacea voor?
– Wangen
– Neus
– Kin
– Voorhoofd
Hoe behandelen wij rosacea?
De behandeling van rosacea is afhankelijk van het subtype. Bij beide vormen kunnen de vaatjes worden behandeld door middel van de vaatlaser. Het groene licht van de laser wordt door de rode kleurstof in het bloedvaatje geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt komt er warmte vrij. Door deze warmte breekt het bloedvaatje af, wat vervolgens door ons natuurlijke afweersysteem wordt afgevoerd.
Wanneer er ook sprake is van puistjes en bultjes zullen we de vaatbehandelingen afwisselen met peelings. Een peeling is een vloeistof die uit natuurlijke zuren (bijvoorbeeld melkzuur of azelaïnezuur) bestaat. Een peeling zorgt ervoor dat dode huidcellen van jouw huid worden verwijderd en dat talg wordt opgelost, waardoor puistjes en bultjes bestreden worden.
Verder dienen provocerende factoren of triggers zoveel mogelijk vermeden te worden en zijn goede huidverzorgingsproducten voor thuis essentieel. Want behandeling + producten + advies = resultaat.
Vergoeding
Behandeling van rosacea wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis. Check de voorwaarden hier.
Voor vs. na
Spider neavus
Een spider neavus, ook wel een spinnenkopje genoemd, is een veelvoorkomende onschuldige verwijding van een huidvaatje. Het wordt gekenmerkt door een rood puntje met een van daaruit uitwaaierend netwerk van vaatjes. Bij 10-15% van de bevolking komen één of meerderde spider naevi voor, vaak bij kinderen en vrouwen. Tweederde van de zwangere vrouwen ontwikkeld spiders, waarbij het aantal in de loop van de zwangerschap kan toenemen. De oorzaak is meestal onbekend, bij zwangerschap speelt oestrogeen waarschijnlijk een rol.
Waar komt spider neavi voor?
– Gezicht
– Hals
– Bovenste deel van de romp
– Handen
Hoe behandelen wij spider neavi?
Bij zwangere vrouwen verdwijnen spider naevi meestal binnen 6 weken na de bevalling, maar ze kunnen ook aanwezig blijven of in de volgende zwangerschap op dezelfde plaats terugkomen.
De behandeling van spider naevi bestaat uit coagulatie middels de vaatlaser. Het groene licht van de laser wordt door de rode kleurstof in het bloedvaatje geabsorbeerd. Wanneer de lichtbundel geabsorbeerd wordt komt er warmte vrij. Door deze warmte breekt het bloedvaatje af, wat vervolgens door ons natuurlijke afweersysteem wordt afgevoerd.